Skup “Novi trendovi u geodetskoj struci” održan povodom dana Građevinskog fakulteta - Forum - Udruženje Studenata Geodezije

Go to content

Skup “Novi trendovi u geodetskoj struci” održan povodom dana Građevinskog fakulteta

Udruženje Studenata Geodezije
Objavio: u Edukacija ·
Tags: GeodezijaGRF
          Dana 5. decembra 2014. godine je na Građevinskom fakultetu održan stručno-naučni skup pod nazivom „Novi trendovi u geodetskoj struci“. Skup je održan povodom dana fakulteta, a u organizaciji Udruženja studenata geodezije Građevinskog fakulteta (USG-GRF), u saradnji sa Katedrom za geodeziju i geoinformatiku. Ideja i cilj skupa je predstavljanje određenih aktuelnosti i noviteta u geodetskoj struci, kao i promovisanje, razvoj i primena oblasti geodezije i geoinformatike u Srbiji, demonstracija primene GIS tehnologija u realnom svetu i slično.

          Prisutni su bili predstavnici Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, više profesora i asistenata sa Katedre za geodeziju i geoinformatiku, predstavnici privatne prakse, Studentskog parlamenta GRF-a i studenti različitih godina i nivoa studiranja. U predviđenom vremenu od dva sata, svoje prezentacije je predstavilo nekoliko izlagača.

          Program je vodila predsednica Udruženja Sandra Vrljanović, a skup je uvodnom reči otvorio novoizabrani dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Branko Božić, prvi dekan geodeta u istoriji Fakulteta. Prva prezentacija se ticala mogućnosti primene tehnologije Geografskih informacionih sistema (GIS-a) u svakodnevnom životu i raznim sferama, i pogodnosti koje ona donosi, a govorio je Mladen Simić ispred firme Gdi GISDATA iz Beograda. Zatim je Vladimir Bulatović ispred kompanije GeoGIS Consultants i kao profesor na FTN-u u Novom Sadu govorio na temu korišćenja bespilotnih letelica sa prikačenim laserskim skenerom u svrhe dobijanja korisnih prostornih podataka pri snimanju objekata tim sistemom. Mlada koleginica i doskorašnji student geodezije na Fakultetu, a sadašnji predstavnik firme Vekom Geo d.o.o. Ankica Milinković je u ime svoje firme na zanimljiv način prezentovala koliki je značaj geodezije u rešavanju kako standardnih inženjerskih problema, tako i nekih opštih problema koji se tiču naše planete. Docent dr Marko Pejić je potom jednom prezentacijom približio okupljenima suštinu tehnologije terestričkog laserskog skeniranja i poređenje nje sa ostalim tradicionalnim geodetskim metodama, uz prikaz nekoliko rađenih projekata u kojima je primenjena ova tehnologija.

          U vidu izveštaja sačinjenog prvenstveno od fotografija, prof. dr Vukan Ogrizović je izneo svoja iskustva sa studentske prakse održane u septembru ove godine u Poljskoj, na koju je išlo petoro studenata završne godine osnovnih studija uz pratnju profesora Ogrizovića i prof. dr Siniše Delčeva. U nastavku je kolega Aleksandar Sekulić, odnedavno asistent na Katedri za geodeziju i geoinformatiku, predstavio svoj master rad na temu „Primena transportne mreže i modula pgRouting za potrebe rutiranja vozila“ koji je ujedno proglašen za najbolji rad. Za kraj, kolega Miloš Pandžić sa pete godine je sa prisutnima podelio sopstvena iskustva sa svih regionalnih i međunarodnih skupova studenata geodezije iz čitavog sveta na kojima je učestvovao i istakao važnost održavanja takvih okupljanja, naročito po pitanju ostvarivanja mnogih kontakata.Back to content